network ip kamera ile ilgili görsel sonucu

Digital Kamera ( IP , Network ) Sistemleri İçin Örnek Ağ Yapısı

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS(Digital Video Server) ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Yaygın olarak olarak geleneksel CCTV(Closed Circuit Television) sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR(Digital Video Recorder) üzerinde veya NVR(Network Video Recorder) üzerinde de saklanabilir.

Video Analiz ile Sınır İhlali  Uygulaması 

İlgili resim

Akıllı Video Analizin temel amacı, oluşabilecek tehditleri önceden algılayarak engellemektir. Günümüzde bu işlem, çoğunlukla birkaç ekran karşısında oturan güvenlik personeli ile yapılmaya çalışılmaktadır.

CCTV izleme merkezlerinde yapılan testlerde; iki veya daha fazla monitörün, 12 dakika sürekli döngü halinde izlenmesi durumunda güvenlik personelinin ekranda olan aktivitenin %45’ini kaçırdığı, 22 dakika sonra ise bu oranın %95’e çıktığı tespit edilmiştir.

Video analiz; tehditleri, şüpheli olayları ya da gerçek zamanlı davranışları algılamak ve tanımlamak için video görüntülerini sayısal olarak analiz eden sinyal işleme sistemidir.

Hareket algılama, kişi ve araç sayma, yabancı ve kayıp nesne algılama, ters yöne giriş, yoğunluk haritası, sinyal kaybı, görüntünün kapatılması, amaçsız dolaşma, kişi ve nesne takibi gibi birçok gelişmiş algılama seçeneğini içerisinde barındırır. Video analiz ile alarm durumu olmadığı sürece aktif olarak görüntülerin izlenmesine gerek kalmaz.

Video analiz ile istenilen sayıda kamera görüntüsü analiz edilir ve önceden tanımlanmış tehdit durumları oluştuğunda alarm verilir. Alarm bilgisi, görüntülü e-posta  yada alarm görüntüsününün linkini içeren bir sms olarak da gönderilebilir. E-harita özelliği sayesinde farklı lokasyonlardaki kameralar üzerinde hızlı gezinme yapılabilir. Sistem, veri doğrulama üzerine kurulu olduğundan hata payı diğer algılama sistemlerine göre oldukça düşüktür. Güvenlik personeli giderlerinden tasarruf edilerek, işletme maliyetleri düşürülmüş olur.

Kayıp/Unutulmuş Obje Algılama

Ultra Smart IP kameralar, karışık çevrelerde kayıp veya terkedilmiş objeleri otomatik olarak algılayabilir.

Yüz Algılama

Yüz algılama, insanların yüzlerini algılamak, yüz görüntülerini ele geçirmek ve alarmları tetiklemek için doğru bir şekilde kullanılabilir.

Alan İhlali Algılama (Intrusion Detection)

IP kameralar, koruma alanında ki hareket eden objeleri algılayarak odaklanır, mümkün olayları tanımlar, onlar hakkında bilgileri tutar ve teşebbüsleri raporlar. Yanlış alarm sıklığını büyük ölçüde azaltan en son algoritması ile davetsiz misafirlerin oranı otomatik olarak analiz edilebilir.

Çizgisel Hat İhlali Algılama (Tripwire Detection)

IP kameralar, herhangi bir şey çizgisel hattın diğer tarafına geçtiğinde alarmı tetikleyerek davetsiz misafirleri algılar.

Sahne Değişimi Algılama (Scene Change Detection)

Bazı kişiler görüntüdeki kamerayı hareket ettirip sahnenin değişimine neden olduğunda bir alarm tetiklenir.